Tűzugrás

webmester küldte be 2009. 04. 12., v - 10:14 időpontban

 

Baranyai Felnőtt Néptánctalálkozó

2009. június 20-án

Komló, Színház és Hangversenyterem

Kedves Együttes Vezetők!
 
A Baranyai Felnőtt Néptáncfesztivál időpontja – talán szerencsés módon – egybe esik egy, az egész Kárpát-medencére kiterjedő akcióval: a Martin György Néptáncszövetség, az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület és a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség által meghirdetett TŰZUGRÁS FESZTIVÁLLAL. Ehhez a rendezvényhez szeretnénk mi is csatlakozni.
 
Ez annyiban módosít a Baranyai Felnőtt Néptáncfesztivál programján, hogy a csatlakozó néptáncegyüttesek 21.00 órakor közös rítus szerint tüzet gyújtanak a komlói 48-as téren, és bemutatót tartanak. A Tűzugrás Fesztiválon résztvevő együttesek egy a Kárpát-medence népzenei motívumaiból komponált zenére az összes helyszínen a meggyújtott tűz körül azonos időben egy előre megkoreografált 4-5 perces körtáncot járnak el. A kör a közösség erejét, összetartozását szimbolizálja, az egy időben történő tánc pedig a résztvevők több ezres, tízezres tömegének virtuális kapcsolatát jeleníti meg.
 
A szervezők a résztvevő együttesek mindegyiknek előzetesen eljuttatják a Tűzugrás közös részletes forgatókönyvét, a zenét tartalmazó CD-t illetve kottaanyagot; a rítustánc betanításához rövid tanfolyamot tartanak, amelyen az együttesek vezetői, tánckarvezetői megtanulhatják és DVD-n átvehetik a koreográfiát.
A rítustánc bemutatását Kirch Zoltán néptáncpedagógus kollégánk fogja vezetni.
 
Kérjük jelezz vissza e-mailben, hogy szeretnél-e részt venni a tűzugráson este 9-kor Komlón, mert akkor egyeztetünk, hogy a közös koreográfiát ki, milyen módon tudja majd megtanulni.
 
Németh Csilla főszervező
Tel./SMS: 06/30/905-2695
e-mail: csillank@freemail.hu
 
A TŰZUGRÁS FESZTIVÁL felhívása megtalálható a szervezők honlapjain,
illetve alább olvasható.
 
A magyar néptánc mozgalom nagy rendezvényei - a fesztiválok, néptánc antológiák, minősítések, stb. - több évtizedes múltra tekintenek vissza, többségüket az ötvenes, hatvanas években rendezték meg először. A hagyományos és nagy sikerű rendezvényeink megtartása mellett igény mutatkozik új, az egész mozgalmat érintő eseményre is. A fentiek miatt a magyarországi népművészeti mozgalom táncos szövetségei - a Martin György Néptáncszövetség, az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület és a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség - összefogtak egy kiemelkedő jelentőségű, a teljes Kárpát-medencére kiterjedő rendezvény létrehozására, amely minden olyan településen lebonyolítható, ahol gyermek, felnőtt, vagy hagyományőrző néptáncegyüttes működik.
A „Tűzugrás” olyan esemény, amely világosan megfogalmazza értékválsággal küszködő világunk számára a népművészet helyét és feladatát, megmutatja a néptánc mozgalom egyedülálló szervezettségét, kiemelkedő létszámát, elterjedtségét. A „Tűzugrás” a határainkon túli magyar együtteseket bevonva „összmagyar” ünnep, de néhány év múlva egész Európára kiterjedő kulturális, népművészeti esemény lehet. A fentiek szellemében felhívunk minden magyarországi és határainkon túli magyar és nemzetiségi együttest, hogy csatlakozzon rendezvényünkhöz és vegyen részt a 2009. június 20-án a Kárpát-medence bármely településén egyszerre megrendezésre kerülő nagyszabású TŰZUGRÁS FESZTIVÁLON!
Az események alapkoncepciója a Szent Iván napi tűzugrás szokásaihoz, rítusához kapcsolódik. A csatlakozó néptáncegyüttesek – felnőttek, gyermekek, hagyományőrzők – saját falujukban, városukban Szent Iván napját megelőző szombat este (2009. június 20-án) 21.00 órakor közös rítus szerint tüzet gyújtanak, és népművészeti bemutatót tartanak. A fesztivál egyik fonala központi művészeti terv és koreográfia szerint halad, ugyanakkor széles lehetőség nyílik az önálló kezdeményezések, helyi hagyományok bemutatására is. A közös koncepcióban helyet kapnak a „tűzugrás” szokásának hagyományos elemei, s a népművészet értékvilágának központba állítása. Kiemelkedően fontos, hogy a nagyobb helyszíneken nagy tömeget vonzó, magas művészi értékű színpadi bemutatók is kötődjenek az eseményhez.
A Tűzugrás Fesztiválon résztvevő együttesek egy a Kárpát-medence népzenei motívumaiból komponált zenére az összes helyszínen a meggyújtott tűz körül azonos időben egy előre megkoreografált 4-5 perces körtáncot járnak el. A kör a közösség erejét, összetartozását szimbolizálja, az egy időben történő tánc pedig a résztvevők több ezres, tízezres tömegének virtuális kapcsolatát jeleníti meg.
A résztvevő együttesek mindegyike előzetesen megkapja a Tűzugrás közös részletes forgatókönyvét, a zenét tartalmazó CD-t illetve kottaanyagot. A javasolt rítustánc betanításához 2009 májusában Budapesten rövid tanfolyamot tartunk, amelyen az együttesek vezetői, tánckarvezetői megtanulhatják és DVD-n átvehetik a koreográfiát.
 
Zenei vezető: Kiss Ferenc zeneszerző
Művészeti vezető: Diószegi László koreográfus, a Martin Szövetség elnöke
Marketingvezető, ötletgazda: Csasztvan András igazgató, az Örökség Egyesület elnöke