I. Baranyai Szólótáncfesztivál

webmester küldte be 2011. 11. 10., cs - 16:56 időpontban

Néptánccal a Gyermekekért Alapítvány
Pöndöly Néptánc és Hagyományőrző Egyesület
Pécsi Kulturális Központ – Szivárvány Gyermekház

kapcsolat: baranyaiszolo@gmail.com

I. BARANYAI SZÓLÓTÁNCFESZTIVÁL
Pécs, 2012. március 3.

1. A fesztivál célja
A hagyományteremtő szándékkal életre hívott esemény megrendezésével a szervezők ösztönözni kívánják a megyében tevékenykedő néptáncosokat a helyi hagyományok alapos megismerésére és magas színvonalú színpadi bemutatására. Emellett a fesztivál fórumot kíván biztosítani azon táncosok számára, akik ambíciót
éreznek magukban a szólista megmérettetésre, és szívesen teszik próbára technikai és előadói felkészültségüket egy megyei hatókörű bemutatón – akár valamely országos szólótáncfesztivál főpróbájaként.
Az esemény megrendezésének célja nem elsősorban a rangsorolás, a „győztesek” és „vesztesek” hirdetése, hanem a baranyai tánchagyományban rejlő lehetőségek kibontakoztatása, valamint az igényes szakmai felkészülésről tanúskodó produkciók elismerése.
A fesztiválprogramot díjkiosztó gálaműsor zárja, melyben valamennyi résztvevő fellép, a zsűri által kiválasztott táncosok pedig a díjazottak, felkészítők és meghívott baranyai hagyományőrzők közös műsorában is bemutatkozhatnak.

2. A fesztivál helyszíne, időpontja
Pécs – Szivárvány Gyermekház,
2012. március 3. (szombat) 14 óra
A színpad mérete: 5x4 m.

3. Korhatár
Nincs! A fesztiválra jelentkezhet bármilyen korú táncos. A zsűri a látottakat az életkor figyelembe vételével, kellő számú jelentkező esetén pedig korosztályonként (gyermek, ifjúsági, felnőtt) értékeli.

4. Bemutatandó táncok
A fesztiválra nevező táncosok (egyének vagy párok) kötelező és szabadon választott táncok improvizatív előadásával vehetnek részt a bemutatón, 2-2 percben (+/–20 mp).

Kötelező tánc: bármely, a jelenlegi vagy a történelmi Baranya területéről származó magyar táncanyag, beleértve a betelepített székelyek és csángók, ill. a szlavóniai sziget-magyarság táncait.
> ugrós és friss csárdás
> lassú és friss csárdás
(A kötelező táncok kísérőzenéjének felvételét a szervezők február 15-ig megküldik, igény esetén pedig táncfilmmel is segítik a felkészülést.)

Szabadon választott tánc: bármely Kárpát-medencében ill. a magyar nyelvterületen élő néprajzi csoport vagy nemzetiség tánca.
(A részvételre – a jelentkezők kívánságára – szabadon választott tánc bemutatása nélkül is van lehetőség.)

5. Zenei kíséret
A rendezőség a kötelező táncok kíséretéhez vonós és rezesbandát biztosít.
A nevezők az általuk választott baranyai tánc adatait, a falu/terület és a tánctípusok pontos megjelölésével, január 15-ig megküldik a rendezőknek. A zenekarok ez alapján állítják össze a kötelező táncok kíséretét és készítik el a felvételeket. Próbára a bemutatkozást megelőzően lesz lehetőség.
A szabadon választott táncok kíséretéről a résztvevők gondoskodnak. Igény esetén a kötelező táncokat kísérő zenekarok vállalják a szabadon választott táncok kíséretét is, produkciónként 2.000 Ft-os tiszteletdíj megfizetése mellett (időben történő egyeztetés esetén!).

6. Nevezési díj
3.000 Ft/fő (tehát párok esetén 2x3.000 Ft).
2.000 Ft/fő, ha egy táncegyüttesből 8 vagy annál több személy jelentkezik.

7. Nevezési határidő
Jelentkezési lap visszaküldése: 2011. december 15ig, a baranyaiszolo@gmail.com címen.
Nevezési díj befizetése: 2012. január 15-ig, átutalással.
Számlaszám: Néptánccal a Gyermekekért Alapítvány, 50800104-11004053 (Szigetvári
Takarékszövetkezet)