Fesztivál baranyai szólótáncosokkal

webmester küldte be 2016. 01. 24., v - 16:33 időpontban

2016. február 27.
Pécsi Kulturális Központ (volt Szivárvány Gyermekház)

Harmadik alkalommal mérettetik meg magukat szólista találkozón Baranya néptáncosai február 27-én, Pécsett. A III. Baranyai Szólótáncfesztiválon a megye magyar néprajzi csoportjainak jellegzetes táncait mutatják be a résztvevők – gyermek, ifjúsági, felnőtt és hagyományőrző kategóriákban. A legkiválóbb előadók a fesztivál gálaműsorán hagyományőrző vendégekkel együtt ünnepelhetnek a színpadon.

2012 tavaszán a komlói Pöndöly Néptánc és Hagyományőrző Egyesület a pécsi Néptánccal a Gyermekekért Alapítvánnyal karöltve hívta életre a Baranyai Szólótáncfesztivált, mely a Pécsi Kulturális Központ Szivárvány Gyermekházában talált otthonra. A kétévente megrendezett esemény harmadszor történő meghirdetésénél a cél változatlan: a figyelem ráirányítása a megye sokszínű magyar táncos örökségére. A fesztiválon minden jelentkező szólista vagy páros két perces improvizációban adhat számot valamely baranyai falu tánckészletének ismeretéről, s emellett egy szabadon választott produkcióban távolabbi néprajzi tájak táncaiban is megcsillogtathatja technikai és előadói képességeit.
A program délelőtt a gyermek korosztály bemutatkozásával veszi kezdetét, délután pedig az ifjúsági és a felnőtt táncosok lépnek színpadra. A talpalávalót a Sárarany Zenekar, valamint a Vörös Rezesbanda szolgáltatja, a produkciókat pedig országosan elismert szakemberekből álló zsűri értékeli, s dönt a „Baranya kiváló táncosa” díjak, valamint számos különdíj odaítéléséről.

A III. Baranyai Szólótáncfesztivál szervezői szívesen látnak minden érdeklődőt a közönség soraiban, csakúgy a versenyprogram, mint a 19 órakor kezdődő gála során.
A rendezvényre a belépés díjtalan.

Rendezők:
Néptánccal a Gyermekekért Alapítvány
Mecsek Táncegyüttes Egyesület
Pécsi Kulturális Központ (volt Szivárvány Gyermekház)
Pöndöly Néptánc és Hagyományőrző Egyesület

Az esemény a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.