V. Baranyai Szólótáncfesztivál - felhívás

webmester küldte be 2019. 12. 09., h - 18:38 időpontban

Komló, 2020. március 7.

 

fejléc

1. A fesztivál célja
Az ötödik alkalommal megvalósuló esemény megrendezésével a szervezők ösztönözni kívánják a megyében tevékenykedő néptáncosokat a helyi hagyományok alapos megismerésére és magas színvonalú színpadi bemutatására.
Emellett a fesztivál fórumot kíván biztosítani azon táncosok számára, akik ambíciót éreznek magukban a szólista megmérettetésre, és szívesen teszik próbára technikai és előadói felkészültségüket egy megyei hatókörű bemutatón – akár valamely országos szólótáncfesztivál főpróbájaként.
A résztvevők produkcióit 3 tagú, elismert szakemberekből álló zsűri értékeli:

  • Hahn-Kakas István néptáncpedagógus, a Népművészet Ifjú Mestere, Örökös Aranysarkantyús táncos, OTP Táncház díj 2015, a TáncolKODO Táncegyüttes művészeti vezetője, Székesfehérvár
  • Molnár Péter néptáncpedagógus, Örökös Aranysarkantyús táncos, a Népművészet Ifjú Mestere, a Szökős Néptáncegyüttes művészeti vezetője, Reményik Sándor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Művészeti Iskola néptáncpedagógusa
  • Putz Katalin táncoktató, a Győrújbaráti Csobolyó Néptáncegyüttes vezetője, a Harmónia Művészeti Iskola oktatója

A legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó táncosok a „Baranya Kiváló Táncosa” címben részesülhetnek, korosztályok szerint. A zsűri emellett számos különdíjjal ismerheti el a további értékesnek ítélt bemutatkozásokat.
A fesztiválprogramot díjkiosztó gálaműsor zárja, melyben a díjazottak mellett baranyai hagyományőrzők is bemutatkoznak.

2. A fesztivál helyszíne, időpontja
Komlói Színház, 2020. március 7. (szombat)
A színpad mérete: 10x5 m.

3. Korosztályok
A résztvevő táncosok produkcióit a zsűri az alábbi 3 korosztályban értékeli:
    - gyermekek (2006. évi és annál későbbi születésűek)
    - ifjak (2002-2006. közötti születésűek)
    - felnőttek (2001-es és annál korábbi születésűek)

4. Bemutatandó táncok
A fesztiválra nevező táncosok (egyének vagy párok) kötelező és szabadon választott táncok improvizatív előadásával vehetnek részt a bemutatón, 2-2 percben (+/–20 mp).

Kötelező tánc: bármely, a jelenlegi vagy a történelmi Baranya területéről származó magyar táncanyag, beleértve a betelepített székelyek és csángók, ill. a szlavóniai sziget-magyarság táncait.

Szabadon választott tánc: bármely a Kárpát-medencében ill. a magyar nyelvterületen élő néprajzi csoport vagy nemzetiség tánca.
(A részvételre szabadon választott tánc bemutatása nélkül is van lehetőség.)

A „Baranya kiváló gyermek táncosa”, „Baranya kiváló ifjú táncosa” ill. „Baranya kiváló táncosa” díj több alkalommal is elnyerhető.
Azoknak a résztvevőknek, akik korábban kiváló díjat nyertek, a 2020-as fesztiválon a kötelező és a szabadon választott kategóriában is más terület/falu táncait kell bemutatniuk. Kivételt jelentenek a hagyományőrző együttesekből jelentkezők, akiknek saját falujuk táncai közül legalább egy újabb tánctípust kell bemutatniuk az előző szerepléshez képest.

5. Zenei kíséret
A rendezők a kötelező táncok kíséretéhez vonós és rezesbandát biztosítanak (Sárarany zenekar ill. Vörös rezesbanda).
A szabadon választott táncok kíséretéről a résztvevők gondoskodnak. Igény esetén a kötelező táncokat kísérő Sárarany Zenekar vállalja a szabadon választott táncok kíséretét is, produkciónként 4.000 Ft-os tiszteletdíj megfizetése mellett (időben, a nevezési határidő előtt történő egyeztetés esetén! Címük: sararanyzenekarnak@gmail.com).

6. Nevezési díj
3.000 Ft/fő (tehát párok esetén 2x3.000 Ft).

7. Nevezési határidő
Jelentkezési lap visszaküldése: 2020. február 1-ig a baranyaiszolo@gmail.com címen.
Nevezési díj befizetése: 2020. február 15-ig, átutalással.
Számlaszám: Pöndöly Néptánc és Hagyományőrző Egyesület, 50800142-11060259 (Szigetvári Takarékszövetkezet)

Csatolmány Méret
V.Baranyai_Szolotancfesztival_JELLAP.doc 14 KB